10 tips bij verandering

Een verandering van leefstijl lukt vaak niet zomaar. Het starten en doorzetten is lastig, totdat je veranderde leefstijl meer ‘gewoon’ wordt. Wij delen graag 10 tips met je, die je op weg kunnen helpen.
1. Zorg voor een duidelijk en haalbaar doel

Knip je doel op in tussenstappen en schrijf op wanneer je die wilt bereiken. Schrijf ook precies op wat je gaat doen om dat doel te bereiken. Bijvoorbeeld: elke dag 20 minuten wandelen, voor elke maaltijd en tussendoortje een glas water, de dag beginnen met 10 minuten Bijbellezen, ….

2. Koppel nieuwe gewoonten aan bestaande situaties

Schrijf bij je doel ook op welk moment of in welke situatie je je nieuwe gewoonte uitvoert. Het beste is om dit te koppelen aan een bestaande situatie. Combineer een toiletbezoek bijvoorbeeld met een glas water drinken. Of een telefoongesprek met wandelen. Zo wordt het sneller ‘gewoon’.

3. Zorg dat je omgeving past bij je doel

Wil je afvallen? Dan helpt het niet als je de voorraad kast opentrekt en ongezonde snacks ziet liggen. Haal zulke prikkels weg door etenswaren uit het zicht te leggen. Of op een plek te bewaren waar je niet makkelijk bij kunt. Wil je meer bewegen? Zet je sportmatje of loopschoenen alvast klaar.

4. Bereid je voor op lastige momenten

Veranderen kost strijd. Een doel behalen vraagt om doorzetten en volhouden. Er komen momenten dat het moeilijk is. Bedenk en schrijf op hoe je daarmee omgaat. En zorg voor een drempel. Beloof iemand te appen, voordat je weer een sigaret opsteekt. Of meld je af, als je niet gaat sporten.

5. Spreek met jezelf af wat de uitzonderingen zijn

Wil je met de feestdagen geen eten afwegen? Of heb je tijdens je vakantie geen zin om te sporten? Zorg dat je dit voor jezelf vastlegt. Dit voorkomt een gevoel van falen, je hebt  het namelijk vooraf afgesproken. En het is makkelijker om na die periode weer verder te gaan.

6. Vraag hulp om je doelen te behalen

Bespreek je doel met een vriend(in) en deel daarmee je resultaten. Bijvoorbeeld een foto van de weegschaal met je gewicht. Of de afstanden die je hebt gewandeld. Of je sportprestaties. Deel je dit liever niet met anderen? Gebruik dan een afvinklijstje of app om jezelf aan te moedigen.

7. Plaats een foto of tekst als herinnering

Waarom wil je je leefstijl veranderen? Maak dat die reden te zien is. Zoek bijvoorbeeld een foto uit. Of een (Bijbel)tekst die je aanspreekt. Of een prestatie die je wilt bereiken. Plaats de foto of tekst op een plek die je vaak ziet. Zoals op de startscherm van je telefoon, op de koelkast of boven je bed.

8. Geef jezelf een beloning voor resultaat of volhouden

Vier je resultaten of beloon je gedrag. Doe je je best en is het resultaat lastig te halen? Beloon jezelf dan voor het gedrag. Dus ben je wel elke week gaan sporten of volg je netjes je eetplan? Dan is dat een beloning waard. Ook als het resultaat er nog niet is. Zo houd je makkelijker vol.

9. Begin weer opnieuw na een terugval

Veranderen gaat met vallen en opstaan. Er komen vast momenten dat je er geen zin meer in hebt en je nieuwe gewoonte loslaat. Houd je doel voor ogen en kijk om. Bedenk wat je wél hebt bereikt. Dit moedigt vaak weer aan om toch weer te beginnen. Misschien niet vandaag, maar morgen.

10. Denk positief over jezelf

Leer naar jezelf te kijken, zoals God naar je kijkt. Je bent waardevol en van betekenis. Je mag er zijn, zoals je bent. Laat je niet ontmoedigen door anderen die meer succes lijken te hebben. Of voor wie veranderen makkelijker gaat. Schrijf elke week op waar je trots op bent en dankbaar voor bent.