Eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder die zorg krijgt uit de basisverzekering, betaalt verplicht eigen risico. Maar wat is het eigenlijk? En waarom en wanneer betaalt u het? Kom alles te weten over het verplicht en vrijwillig eigen risico.

De stand van uw eigen risico

Financiële verrassingen voorkomen? Onduidelijkheid over het te betalen bedrag? Controleer in Mijn | Polis hoeveel eigen risico er nog voor u openstaat.

Wat is het verplicht eigen risico?

Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u een deel van de zorgkosten zelf. Dit noemen we verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385. Elk jaar opnieuw bepaalt de overheid de hoogte hiervan. 

 • Het verplicht eigen risico geldt als u 18 jaar of ouder bent. Niet voor kinderen.
 • U betaalt het eigen risico naast uw premie.
 • Het geldt voor een heel kalenderjaar (1 januari t/m/ 31 december).
 • U maakt het eigen risico eerst op voordat u een vergoeding uit de basisverzekering krijgt.
 • U betaalt het nooit bij zorg uit de aanvullende verzekering.

Waarom betaalt u eigen risico?

De overheid wil iedereen bewuster maken van de kosten voor zorg. Ook kan met het verplicht eigen risico de premie lager blijven.

Zo betaalt u eigen risico

Declareert uw zorgverlener de zorg bij ons? Dan betalen wij de zorg aan uw zorgverlener. En u krijgt de rekening van het eigen risico van ons. Betaalt u zelf de zorg aan uw zorgverlener? Dan declareert u de zorg bij ons en betalen wij de zorg aan u. Het eigen risico halen we af van het bedrag dat wij aan u betalen.

Controleer of u recht op zorgtoeslag heeft

TIP!

Als u geen of een laag inkomen heeft, kunt u zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Kijk of u recht heeft op zorgtoeslag

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Bovenop het verplicht eigen risico kan iedereen van 18 jaar en ouder kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Hoe hoger het bedrag, hoe lager uw premie. Net als bij het verplicht eigen risico, betaalt u het vrijwillig eigen risico zelf. Voordat u kosten vergoed krijgt uit de basisverzekering. Ook dit bedrag geldt voor een heel kalenderjaar (1 januari t/m 31 december).

Als u verwacht het eigen risico voor een kalenderjaar op te maken, kunt u het vooraf gespreid betalen in 10 delen. Wat u teveel betaalt, krijgt u terug in april van het volgende jaar.

Kies uw vrijwillig eigen risico en ontdek uw voordeel

U kunt uw eigen risico verhogen tot maximaal € 885. Hierdoor wordt uw premie lager. Dit betekent wel dat u een groter deel van de zorg zelf betaalt.

U bespaart € 0 per maand

 • U bespaart € 3 per maand bij Principe Polis Budget
 • U bespaart € 3,50 per maand bij Principe Polis
 • U bespaart € 6 per maand bij Principe Polis Budget
 • U bespaart € 7 per maand bij Principe Polis
 • U bespaart € 9 per maand bij Principe Polis Budget
 • U bespaart € 10,50 per maand bij Principe Polis
 • U bespaart € 12 per maand bij Principe Polis Budget
 • U bespaart € 14 per maand bij Principe Polis
 • U bespaart € 15 per maand bij Principe Polis Budget
 • U bespaart € 17,50 per maand bij Principe Polis

Ook belangrijk om te weten

Zorg waar u geen eigen risico voor betaalt

Voor sommige zorg betaalt u geen eigen risico, zoals kraamzorg, een bezoek aan de huisarts en zorg aan kinderen onder de 18 jaar.

Betalingsregeling aanvragen

Zorgkosten kunnen soms even niet uitkomen. Dan is een betalingsregeling best fijn. U vraagt het al aan bij een betalingsachterstand vanaf € 50. Deze regeling is gratis.

Veelgestelde vragen

Ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (zbc’s) mogen pas declareren na het einde van de behandelperiode van een totale ziekenhuisbehandeling. Een behandelperiode duurt minimaal 42 dagen en maximaal 120 dagen. Hierdoor komen declaraties altijd een stuk later bij de zorgverzekeraar binnen.

Zorgverzekeraars onderhandelen met ziekenhuizen en zbc’s over de prijzen van ziekenhuisbehandelingen. En kunnen pas beginnen met declareren wanneer de prijzen rond zijn.

Meer over de ziekenhuisrekening

Nee. Je betaalt eigen risico vanaf de 1e dag van de maand na je 18e verjaardag. Het bedrag wordt hier op aangepast. Dit betekent eigen risico naar rato.

Als uw behandeling (dbc) in 2022 is gestart, dan trekken we de kosten van deze behandeling af van uw eigen risico van 2022. Ook als de behandeling in 2023 is gestopt. Meer informatie over een ziekenhuisnota leest u in Ziekenhuisrekening - van behandeling tot rekening.

Het ziekenhuis stuurt steeds na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een dbc-zorgproduct maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor u een nieuwe dbc, voor dezelfde behandeling. Dit gaat door totdat uw behandeling stopt. Als uw behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijgt u dus meerdere rekeningen.

Ook interessant