Zwanger en geboorte

Zwanger? Wat fijn! Lees wat u moet regelen als u zwanger bent. Dat helpt hopelijk mee om ontspannen de kraamtijd in te gaan.
Zwanger zijn is een bijzondere gebeurtenis en soms ook heel spannend. Misschien heeft u wel veel vragen zoals, Wat moet ik allemaal regelen? Ben ik wel goed verzekerd? We nemen u graag wat zorg uit handen.

Verloskundige

Begin met het kiezen van een verloskundige. Het liefst zo dicht mogelijk bij u in de buurt. Hoe langer u zwanger bent, hoe lastiger het soms wordt om te reizen. En dan is het handig als uw verloskundige dichtbij is. In onze Zorggids vindt u een verloskundige bij u in de buurt.

Naar de Zorggids

Kraamzorg

Als u ongeveer 12 weken zwanger bent, kunt u kraamzorg regelen. U kunt kiezen voor een christelijke kraamzorginstelling. U krijgt dan kraamzorg die aansluit bij uw leefsituatie, zoals bidden en Bijbellezen. Ook kunnen er gesprekken zijn over geloof rondom het nieuwe leven. In onze Zorggids herkent u een christelijke kraamzorginstelling aan het Ichthusvisje. U hoeft uw zwangerschap of aanmelding bij een kraamzorgorganisatie niet aan ons door te geven.

Naar de Zorggids

Controleer uw verzekering

TIP!

Bent u goed verzekerd als u nu zwanger bent? Controleer in De christelijke | App of in Mijn | Polis hoe u verzekerd bent. En kijk welke vergoedingen passen bij zwangerschap en geboorte.

Bekijk de vergoedingen

Kraampakket

Heeft u een Mediumpolis of hoger? Dan krijgt u een kraampakket vergoed. Er zit bij ons een prachtig Koesterboek in! Vraag het aan in de 1e helft van de zwangerschap. U ontvangt het dan uiterlijk in de 6e maand.

Meer informatie over het kraampakket

Prenataal onderzoek

Twijfelt u of u wel of geen prenataal onderzoek laat doen? De Keuzehulp Prenataal onderzoek helpt u bij het maken van een keuze. Met digitale opdrachten, informatie en vragen. Misschien helpt het u op weg.

Moeilijke situaties

Wat als ze een afwijking ontdekken bij het kindje? Of als u onbedoeld zwanger bent? U komt dan voor moeilijke keuzes te staan. Misschien denkt u na over het afbreken van de zwangerschap. Lees dan verder.

Vergoedingen

Hieronder ziet u 6 belangrijke vergoedingen die te maken hebben met zwangerschap en geboorte. Staat de vergoeding die u zoekt er niet bij? Bekijk dan alle vergoedingen.

Kraampakket

In een kraampakket vindt u medische artikelen die nodig zijn bij en na de bevalling.

Prenatale screening

Een prenatale screening is een onderzoek naar afwijkingen bij uw kind tijdens uw zwangerschap.

Bevallen in het ziekenhuis op eigen verzoek en verloskunde

U bevalt thuis of in de verloskamer van een ziekenhuis of geboortecentrum.

Kraamzorg thuis of in een geboortecentrum

De kraamverzorgende verzorgt u en de baby en geeft advies. Bijvoorbeeld over borstvoeding.

Zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus is er als voorbereiding op de bevalling en daarna voor herstel.

Borstkolf

Een borstkolf is een apparaat dat u gebruikt om moedermelk uit een borst te kolven.

Zwanger worden

Wat als zwanger worden niet vanzelf gaat? Welke keuzes zijn er? Wanneer begint het leven eigenlijk? Het zijn vragen die u kunt hebben rondom zwanger worden. Zeker als dat niet op een natuurlijke manier lukt. Bekijk wat er mogelijk is.

Zorgbemiddeling, ook bij christelijke zorg

Hulp nodig bij het vinden van christelijke zorg? We kunnen u helpen bij het vinden van een ziekenhuis voor IVF en ICSI. En bij het vinden van een zorgverlener voor psychische zorg (GGZ) of wijkverpleging. Lees meer over deze service.