Een gezond gebit op oudere leeftijd

Steeds meer mensen houden tot op hoge leeftijd hun eigen gebit. Dat komt doordat mensen de laatste jaren vaak naar de tandarts gaan. En doordat ze hun gebit zelf goed verzorgen. Deze mondverzorging en de controle per (half)jaar blijven belangrijk als u ouder wordt. Diana Draaijer, tandarts bij tandartspraktijk De Drie Linden geeft handige informatie en tips.

Voorkom vervelende gevolgen voor uw gebit

Poets elke dag minstens 2 keer per dag uw gebit. En bezoek, ook als u een kunstgebit heeft, 1 tot 2 keer per jaar een tandarts of mondhygiënist. Zij houden de gezondheid van uw gebit in de gaten en kunnen u op tijd helpen.

  • Uw tandarts verwijdert tandplak of tandsteen, zodat u gaatjes kunt voorkomen.
  • Uw tandarts geeft fluoridebehandelingen, waarmee u uw gebit extra beschermt.
  • Uw tandarts geeft advies over producten bij minder speeksel, zodat u minder klachten heeft.

Soms is het moeilijk om uw tanden gezond te houden

Door verschillende oorzaken kan het moeilijk zijn om uw tanden gezond te houden. Door ouderdom of ziekte kan de aandacht voor het gebit op de achtergrond raken. Ook kan het zijn dat u andere eetgewoontes krijgt. Bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor zoet. Bij anderen veranderen de samenstelling en de hoeveelheid van het speeksel. Sommige ouderen krijgen moeite met het goed schoonmaken van hun gebit.

Veel mensen krijgen op latere leeftijd ernstige tandvleesproblemen 

Iedere keer als u iets eet of drinkt, vormt zich plak op uw tandvlees, tanden en kiezen. Deze (tand)plak is een doorzichtig, zacht en kleverig laagje. Als u de tandplak niet verwijdert, kunnen de bacteriën hierin zorgen voor ontstoken tandvlees. Niet verwijderde tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich weer makkelijk nieuwe plak. De tandvleesontsteking kan daardoor erger worden.

Door terugtrekkend tandvlees kunt u gaatjes krijgen op de tandwortels

Als het tandvlees terugtrekt, kan de tandwortel voor een deel bloot komen te liggen. Op deze plaats ontbreekt het beschermende glazuurlaagje. Tanden en kiezen zijn hier extra kwetsbaar voor gaatjes. Door het terugtrekkende tandvlees wordt de ruimte tussen tanden en kiezen groter. En juist daar hoopt tandplak zich makkelijk op. Tandplak veroorzaakt gaatjes, vooral op de blootliggende wortels van de tanden en kiezen ( wortelcariës).

Door te weinig speeksel kunt u sneller tandplak krijgen

Speeksel maakt spreken, kauwen en slikken makkelijker. Het zorgt ook voor schonere tanden, kiezen en het mondslijmvlies. Als u niet genoeg speeksel heeft, kunt u sneller dan normaal tandplak krijgen. Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u minder speeksel aanmaakt. Dat geldt vooral voor medicijnen tegen hoge bloeddruk, slaapmiddelen en antidepressiva. Ook kan te weinig drinken een oorzaak zijn.

Bekijk onze aanvullende tandartsverzekeringen

Met een tandartsverzekering krijgt u een vergoeding voor bijvoorbeeld uw controle, trekken van tanden of kiezen en tandvleesbehandelingen. En ook voor kronen, bruggen en implantaten.

Bekijk alle tandartsverzekeringen

Ook interessant