Samen gelukkig ouder worden

Voelt u zich nog steeds gelukkig met uw partner, na zoveel jaar samen? Voelt u zich nog steeds veilig, geliefd en uzelf? Petra van Bodegraven, christelijk relatietherapeut, deelt informatie en tips om te werken aan uw relatie.

Door de jaren heen verandert uw relatie

Dat uw relatie verandert bij het ouder worden, heeft verschillende redenen. U verandert persoonlijk en ook lichamelijk. Situaties veranderen. Kinderen gaan puberen, of studeren en verlaten het ouderlijk huis. Soms vragen ouders meer zorg en wordt u mantelzorger. Of u gaat met pensioen en u deelt ineens veel meer tijd met elkaar.

Samen oud worden betekent met elkaar meegroeien

Een veranderende situatie vraagt om kunnen aanpassen en accepteren. Samen meegroeien naar de ouderdom. Lichamelijk en emotioneel. Binnen de veiligheid van de relatie is het niet meer zo erg dat we aftakelen. U ziet en voelt dat niet alleen bij uzelf. Maar merkt dit ook bij uw partner.

Ouder worden geeft een ander evenwicht in de relatie

 • Door de jaren heen groeit uw persoonlijkheid en wordt deze vaak sterker. Aan de andere kant merkt u dat u elkaar meer nodig heeft. Als u geen ouders meer heeft, zorgt dit vaak voor een sterkere verbinding met uw partner. U kent elkaars geschiedenis en familie en hebt samen veel meegemaakt
 • Het samen opa en oma worden geeft een nieuwe verhouding aan het partner zijn.
 • Het samen oud worden geeft ook in de relatie meer vertrouwen. Er is al veel waar u samen doorheen bent gegaan. Toch kunnen partners na 30 of zelfs 40 jaar nog uit elkaar gaan. Juist omdat de kinderen het huis uit zijn, bent u op elkaar aangewezen. En moet u het (weer) samen doen.
 • Neem de ander nooit voor lief, iemand kan er ineens niet meer zijn. Blijf interesse houden in hoe de ander dingen beleeft. Dat is heel belangrijk.
 • Durf ruzie te maken en houd elkaar bij de les. Door ruzie kunnen we van elkaar leren. Ruziemaken is moeite doen om de verbinding met elkaar weer te verbeteren.

7 tips om het samen goed te houden

Het blijft belangrijk om echt aandacht te hebben voor elkaar. Net zoals in het begin van uw relatie.

 1. Blijf praten en elkaar vertellen over uw gevoel en wat u bezighoudt.
 2. Haal samen herinneringen op aan mooie momenten die u samen beleefde.
 3. Kijk bewust naar elkaar, probeer elkaar te zien zoals anderen het zien.
 4. Blijf dingen doen die u zelf leuk vindt, ook zonder uw partner.
 5. Bedank elkaar voor zorg en liefde. En geef elkaar complimenten.
 6. Zoek lichamelijk contact in het gewone leven, een aanraking of knuffel.
 7. Laat merken wat de ander nog steeds voor u betekent.

Ook interessant