Tips om in beweging te blijven

Bij sporten denken veel mensen aan het leveren van een (zware) lichamelijke prestatie. Het maximale uit jezelf halen. Maar wat als uw conditie niet zo goed is? Moet u dan maar op de bank blijven zitten? “Zeker niet! Lekker bewegen kan bijna iedereen.” zegt Tiemen van Dijk, eigenaar van Fysiocentrum Ederveen-Lunteren.

Beweeg tijdens uw activiteiten van elke dag

Lekker bewegen hoeft niet per se zwaar te zijn en extra tijd te kosten. U kunt het elke dag doen. Thuis kunt u makkelijk zit- en sta-oefeningen doen. Loop bijvoorbeeld een paar keer de trap op en af. Voor ouderen zijn dit soort oefeningen belangrijk. Bij het huishouden of werken in de tuin heeft u al veel beweging. Loop of fiets eens de fiets naar de supermarkt. Of parkeer uw auto iets verder weg en loop het laatste stukje. Of maak een goede wandeling met bijvoorbeeld uw kleinkind. Het zit ‘m vaak echt in kleine dingen.

Zoek hulp als u alleen bewegen moeilijk vindt

Vind u het lastig vol te houden om thuis zelf oefeningen te doen? Probeer dan op 1 of meer vaste momenten in de week een sportschool te bezoeken. Met een langzamere opbouw en voldoende hersteltijd kunt u bijna net zo veel als een jonger iemand. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u naar uw lichaam luistert. Ook hierin kan een fysiotherapeut helpen. Belangrijk is om dat te trainen waar u moeite mee heeft. Niet wat u nog goed kunt. Vindt u het moeilijk om de 1e stap te zetten? Of houdt u echt niet van sporten? Vraag hulp aan een coach of buddy. Of sport in een groep met hulp zodat u samen kunt oefenen. Is de sportschool niks voor u? Dan is er in bijna iedere plaats wel een wandelvereniging.

Hoe later u begint met goed bewegen, hoe moeilijker het wordt

Zichzelf kunnen redden vinden we belangrijk. Maar als onze conditie minder wordt, geven we snel dingen uit handen. Totdat we erachter komen dat we bijna niets meer kunnen. Als u ergens moeite mee heeft, bijvoorbeeld uit uw stoel komen of opstaan, oefen dat dan 10 keer per dag. Er zijn hulpmiddelen, zoals een hogere stoel, maar gebruik die alleen als het echt niet meer gaat. Alle gemakken die we hebben, maken ons lui. Blijf binnen uw grenzen, maar zoek de grenzen wel op. Herhaling is de kracht want u zult zien dat het steeds makkelijker gaat.

Houd bewegen leuk

De beste tip om te blijven bewegen? Zoek een activiteit die u leuk vindt. Het is nooit te laat om nieuwe dingen uit te proberen. Fietsen, bowlen, zwemmen of wandelen. Er is genoeg keuze. Bij veel sportverenigingen krijgt u een gratis proefles. Als u een leuke sport heeft gevonden dan is het een stuk makkelijker volhouden. Of dat nu alleen is of in een groep. Kunt u uw favoriete sport vanwege uw gezondheid niet meer uitvoeren? Zoek dan naar aanpassingen of andere rollen in de sport. Voetballen kan op kleinere velden. Er zijn elektrische (race)fietsen te koop zodat u het vertrouwde zaterdagfietsgroepje toch kunt bijhouden. Ook een rol als scheidsrechter of trainer kan op een gezellige manier zorgen voor beweging.

Tips om makkelijk thuis te kunnen bewegen

  • Kijk en doe mee met ‘Nederland in beweging’. Elke werkdag te zien op NPO bij omroep MAX.
  • Sta minimaal 1x per uur op van uw stoel of bank en beweeg wat. Loop bijvoorbeeld even naar de keuken, of het toilet. Geef uw planten water of maak iets schoon.
  • Train elke dag uw benen: 10x achter elkaar opstaan en weer zitten. Een prima oefening voor de beenspieren.
  • Stap regelmatig op een hometrainer als u die heeft. Zo traint u uw uithoudingsvermogen en beenspieren.

Beweegt u niet zoveel omdat u misschien bang bent om te vallen?

Tip
Misschien is een cursus Valpreventie voor ouderen iets voor u.

Bekijk de vergoeding van Valpreventie

Ook interessant