Verzorging in een hospice

Aan het einde van uw leven kunt u speciale zorg nodig hebben. Zorg die u niet thuis of in een ziekenhuis kunt krijgen. U kunt dan in een hospice verzorgd worden. Lees de ervaring van mevrouw De Jong in een hospice. En op welke vergoeding u kunt rekenen.

In een hospice krijgt u verzorging in een huiselijke sfeer

Veel mensen vinden het belangrijk om de laatste tijd van hun leven thuis door te brengen. Met hulp van thuiszorg en vrijwilligers kan dat vaak. Het komt ook voor dat de zorg te veel is. En dat u daardoor niet thuis kunt blijven. Dan kan een hospice een goede oplossing zijn. Een hospice biedt zorg in een huiselijke sfeer. De zorg is er speciaal voor mensen die niet lang te leven hebben. Specialisten, medewerkers en vrijwilligers geven deze zorg.

Mevrouw De Jong vertelt haar ervaring

Mevrouw De Jong* kwam 10 weken geleden uit het ziekenhuis. Ze heef last van haar hart en kan niet meer beter worden. Artsen verwachten dat ze nog 3 maanden te leven heeft. Mevrouw de Jong koos ervoor om naar de hospice in Nijkerk te gaan. Mevrouw De Jong: “Ik voel me hier vanaf de 1e dag helemaal thuis. De aandacht, de rust en de verzorging die ik krijg, zijn geweldig.” Zoon Jan: “We hadden zelfs al afscheid van haar genomen in het ziekenhuis. Door de liefdevolle verzorging hier in de hospice knapt ze op.”

De sfeer in het hospice is niet somber

“Ik had geen idee hoe het hier zou zijn. Nu ik hier zelf ben, kan ik zeggen dat het me bijzonder verrast heeft. Ik ben zo dankbaar dat ik hier mag zijn. Mijn kinderen zouden deze zorg nooit aan mij kunnen geven. Als ik me triest of verdrietig voel, kan ik bellen met de verpleging of vrijwilligers. Ze staan altijd voor me klaar om met me te praten. Ik hoorde mensen zeggen dat het leven in een hospice alleen over dood en rouw gaat. Maar wat ik vooral duidelijk wil maken, is dat het hier echt niet somber is. Er is hier altijd ruimte voor humor.”

De zorg is uniek en dat geeft rust

Elke dag lijkt het zondag. Ik hoef me nergens druk om te maken. Vaak komt er iemand op bezoek. Mijn kinderen zijn elke dag bij mij. Ze doen dit om de beurt. En ook de dominee komt hier 2 keer per week. In het weekend luister ik naar kerkdiensten.” Zoon Jan: “Wij zien hoe rijk gezegend onze moeder is. De laatste weken van ma zijn zo mooi. Veel ouderen voelen zich eenzaam. Een hospice is een mooie oplossing. De zorg die ze hier krijgt, is echt uniek.”

De hospice in Nijkerk heeft een christelijke identiteit

“Ik wilde graag naar Nijkerk omdat mijn familie daar makkelijk langs kan komen. Ook vind ik het fijn dat de verpleging met mij over het geloof kan praten. Ze weten wat me bezighoudt, nu ik binnenkort zal sterven. Laatst verlangde ik er sterk naar om de arm van God om mee heen te voelen. Samen met een verpleegster heb ik hierover gepraat. Aan het eind van het gesprek gaf ze me een knuffel. Ik vond dat zo fijn.”

Het doel van de zorg is zo goed mogelijke kwaliteit van leven 

Verpleegkundige Anita: “We proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de gast. En wat er nodig is. We letten klachten, het omgaan met de ziekte en het verwachte sterven, behandeling van pijn, benauwdheid en misselijkheid. Ook nemen we de tijd om te luisteren naar mensen. Als gasten overlijden, zijn wij er om de familie op te vangen. We bespreken of ze willen helpen met het bieden van de laatste zorg.”

Hoe geeft de hospice vorm aan haar christelijke identiteit?  

“Bij ons kun je niet kiezen voor euthanasie”, vertelt vrijwilliger Martine. “Niet alle medewerkers en gasten zijn christen. Wij zijn hier om gasten te helpen en steunen. Als gasten met ons over het geloof willen praten, staan wij daar altijd voor open. We lezen uit de Bijbel of lezen een mooi gedicht voor. Verder krijgen de gasten vaak bezoek van hun dominee. Of kunnen ze in gesprek met een pastoraal medewerker uit het hospice. 

* De naam van deze persoon hebben wij aangepast. Dit is een korte versie van een interview in ons zorgmagazine Liv. U kunt ons magazine Liv gratis aanvragen.


Ook interessant