Wel of niet reanimeren

Als u ouder wordt is de kans op een hartstilstand groter. In ziekenhuizen en verpleeghuizen kan gevraagd worden of u wel of niet gereanimeerd wilt worden. Een keuze waar u op tijd over na moet denken.

Kies of u wel of niet gereanimeerd wilt worden

Voor ouderen en ernstig zieken is de kans niet groot dat u een hartstilstand overleeft. Voor iemand die jonger of gezonder is, zijn de kansen iets beter. U kunt met uw (huis)arts bespreken wat de kansen en risico’s in uw geval zijn. Kiest u niet? Dan laat u de keus over aan de hulpverlener die bij u is als u een hartstilstand heeft.

 

Bij een hartstilstand moet er snel gehandeld worden

Het is belangrijk dat familie en hulpverleners weten of u gereanimeerd wilt worden. Bij een hartstilstand raakt u bewusteloos en stopt u met ademen. Na 4 tot 6 minuten raken uw hersencellen beschadigd. Als er niets wordt gedaan, overlijdt u waarschijnlijk binnen 10 minuten na uw hartstilstand.

Maak uw keuze duidelijk

Het is belangrijk dat familie en hulpverleners weten of ze u moeten reanimeren. Uw keuze komt in uw medisch dossier. Als u wel gereanimeerd wilt worden, dan hoeft u niets te doen. Wilt u niet gereanimeerd worden? Maak uw keuze dan duidelijk.

  • U kunt een niet-reanimerenpenning bij u dragen. Deze kunt u aanvragen bij Patiëntenfederatie Nederland.
  • U kunt een tatoeage met de tekst 'niet reanimeren' plaatsen op de borst.
  • U kunt uw mening op papier zetten. Hierop moeten ook de volgende gegevens staan: uw achternaam en voornamen, geboortedatum en geboorteplaats, handtekening en datum van ondertekening. Vertel uw familie, vrienden en huisgenoten waar u dit document bewaart. En geef dit document ook aan uw huisarts.

NPV-Zorg voor het leven biedt informatie en hulp bij twijfel over uw keuze

Christenen kunnen verschillend denken over reanimatie. Grijpt u met een reanimatie in, in het plan van God over uw levenseinde? Of versnelt u door niet te reanimeren juist het einde van uw leven? Op de website van de NPV vindt u informatie, een filmpje en folder over reanimeren. Wilt u met iemand praten over het maken van een keuze? Bel dan de NPV-Advieslijn.


Ook interessant