Geneesmiddelenbeleid 2022

Hetzelfde medicijn zit soms in een ander doosje. Er zijn meestal meer fabrikanten die een geneesmiddel maken met dezelfde werkzame stof. Ze maken dit in dezelfde hoeveelheid en met precies dezelfde werking. Ook de dosering en de manier van innemen is hetzelfde. Alleen de prijzen en de verpakkingen verschillen van elkaar.

Bij een IDEA-contract kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel

Met de meeste apothekers hebben wij een IDEA-contract.

  • Bij een IDEA-contract mag de apotheek zelf kiezen van welke fabrikant zij het geneesmiddel afnemen.
  • Voor enkele geneesmiddelen hebben wij zelf een voorkeursfabrikant aangewezen. In dat geval krijgt u uw geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen.

De middelen waarvoor dit geldt en wie de voorkeursfabrikant is, vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Apotheken met een IDEA-contract vindt u met de Zorggids. Als de apotheek een IDEA-contract heeft, staat dit erbij.

Bij een preferentiecontract kiezen wij de fabrikant 

Bij andere apotheken krijgt u het merk mee dat wij kiezen. Deze merken vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). In het overzicht ziet u de naam van de werkzame stof, de dosering en de fabrikant. Als een medicijn van een voorkeursfabrikant niet leverbaar is, dan krijgt u het middel uiteraard van een andere fabrikant afgeleverd. Uw apotheker kan u hierover goed adviseren. 

Let op als uw apotheek geen contract met ons heeft

Er zijn maar enkele apotheken in Nederland die geen contract met ons hebben. De apotheker mag in basis elk merk kiezen. Maar u krijgt alleen een vergoeding voor merken op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Let dus goed op of uw geneesmiddel op deze lijst staat en of u dat van de voorkeursleverancier krijgt afgeleverd. Bij niet- gecontracteerde apotheken moet u alle geneesmiddelen eerst zelf voorschieten.

Bij medische noodzaak is er soms een uitzondering

Het kan zijn dat u liever een geneesmiddel van een andere fabrikant gebruikt dan u van de apotheek krijgt. U betaalt het geneesmiddel dan zelf, behalve als er een medische noodzaak is voor een bepaalde fabrikant. Een medische noodzaak betekent in dit verband dat uw arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig vindt voor uw behandeling. Dit kan alleen het geval zijn bij medicijnen die u al eerder heeft gebruikt. Uw arts schrijft dit op het recept. De apotheker toetst vervolgens of de medische noodzaak juist is. Alleen als uw apotheker akkoord is met de medische noodzaak, dan krijgt u dit (duurdere) merk vergoed. 

Onze afspraken leveren u voordeel op

Omdat wij afspraken maken met uw apotheek en met fabrikanten, besparen wij op de kosten van geneesmiddelen. Dit voordeel ziet u terug in uw portemonnee:

  • Uw verzekeringspremie blijft zo laag mogelijk.
  • U betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een alternatief bestaat.
  • U betaalt minder eigen risico.
  • U betaalt de laagste eigen bijdrage.

Ons geneesmiddelenbeleid verandert maximaal 1 keer per jaar, in december. De rest van het jaar staat u dus niet voor verrassingen.


Ook interessant