Goede gesprekken over gedrag en omgeving

Een onderwerp van ons programma Geloof en gezondheid is gedrag en omgeving. Als mens hebben we behoefte aan een veilige omgeving. Je kunt dan denken aan de afwezigheid van directe gevaren. Maar ook heel belangrijk is het hebben van een veilige plek bij anderen. Om onze gevoelens en emoties te ontwikkelen en te laten zien. In de psychologie heet dit ‘hechting’. Over (on)veilige hechting, als kind en als volwassene, gaan we in deze serie met deskundige Mieke de Boer-Sonnenschein in gesprek.

Even voorstellen: Mieke de Boer-Sonnenschein

Mieke de Boer-Sonnenschein is een christelijke gezondheidszorg-psycholoog en schrijfster. Ze zet zich in om de psychologie te laten werken voor mensen: helder, begrijpelijk en te gebruiken in het leven van iedere dag. Mieke voert gesprekken met volwassenen die zijn vastgelopen in hun leven. Bijvoorbeeld door angst, trauma’s, depressie, of overbelasting. Ook leidt ze nieuwe psychologen op. En ze maakt haar vakgebied praktisch door erover te schrijven. Bijvoorbeeld over het ontwikkelen van een warme band met God. Dat legt ze uit vanuit het onderwerp waar zij specialist in is: hechting.

Luister naar de podcastserie Goede gesprekken

Tip: Doe je mee met het programma Geloof en gezondheid? Dan krijg je de podcasts vanzelf in je mail.

Goede gesprekken over gedrag: podcast 1

Het onderwerp is: Wat is hechting en waarom is het belangrijk? Een veilige relatie tussen kind en ouder/opvoeder is heel belangrijk. In de jonge jaren van een kind ontwikkelt de basis hiervoor zich. Dit wordt ‘hechting’ genoemd. Of deze veilig of onveilig is, heeft nog lang gevolgen. Maak in deze 1e aflevering kennis met het onderwerp hechting en krijg handige tips.

Goede gesprekken over gedrag: podcast 2

Het onderwerp is: Gevolgen van (on)veilige hechting. Of sprake is van veilige of onveilige hechting, wordt zichtbaar in je emoties. Elk mens heeft behoefte aan een veilige plek voor zijn of haar emoties. Hoe je als kind geleerd hebt om met je emoties om te gaan, neem je je leven lang mee. Wat heb je zelf meegekregen? Kun je benoemen wat je voelt en nodig hebt? En hoe kun je je kind(eren) hiermee helpen? Leer over je eigen hechting, en hoe dit werkt bij anderen.

Goede gesprekken over gedrag: podcast 3

Het onderwerp is: Werken aan een veilige(re) hechting. Er is altijd ruimte om je relaties te verbeteren of verdiepen. Ook als je onveilig gehecht bent, is hier herstel mogelijk. Wat kun je zelf hierin doen? Hoe kun je er voor anderen zijn? En hoe ziet hulp eruit als dit nodig is? Zet jezelf stil, doorbreek patronen en werk aan herstel.

Goede gesprekken over gedrag: podcast 4

Gehecht aan God. Onze hechting bepaalt hoe we met onze emoties omgaan en hoe we ons openstellen. Het kleurt al je relaties, óók onze relatie met God. Wat leert de Bijbel; hoe kijkt God naar je? Wat is jouw Godsbeeld; je beeld van Hem? En wat is de invloed van je (geloofs)opvoeding? Verdiep je in Hem, en verdiep je persoonlijke relatie met God.

Een warme band met God

  • En hoe de psychologie van gehechtheid je hierbij kan helpen
  • Paperback € 15,99

Bestel Een warme band met God

Meer goede gesprekken luisteren?

Eerder maakten we een serie goede gesprekken over gedrag  met Jan Boersema.