Gemoedsbezwaren

Is een zorgverzekering verplicht voor christenen? Wat als je tegen verzekeren bent? Wat zijn gemoedsbezwaren eigenlijk? Wij leggen graag uit hoe dit zit. 

Als u zich vanuit uw geweten niet wilt verzekeren, hoeft dat niet

U kunt ontheffing krijgen voor de Zorgverzekeringswet. Ontheffing betekent dat u geen zorgverzekering hoeft af te sluiten. Dit kan als u vanuit uw geloof of manier van leven zich helemaal niet wilt verzekeren. U heeft dan gemoedsbezwaren, zoals dat heet. 

U heeft toestemming nodig van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

U stuurt zelf een verzoek aan de SVB. Geeft de SVB toestemming? Dan krijgt u een ontheffingsverklaring. In dit bewijs staat dat u gemoedsbezwaren heeft en daarom geen verzekering afsluit. Voor elk gezinslid maakt u een keuze: verzekeren of aanmelden als gemoedsbezwaarde. Daarom meldt u elk gezinslid apart aan. 

Stuur een verzoek aan de SVB

Kinderen vanaf 18 jaar kiezen zelf: wel of niet verzekeren

Staat uw kind als gemoedsbezwaarde ingeschreven? Dan stopt dit vanaf de 18e verjaardag. Als uw kind zich vanuit het geloof niet wilt verzekeren, dan heeft uw kind opnieuw toestemming nodig. Uw kind regelt dit via de SVB. Uw kind kan er ook voor kiezen om zich wel te verzekeren. Vraag dan een zorgverzekering aan binnen 4 maanden na de 18e verjaardag. 

Ontdek onze zorgverzekeringen

Tip: regel alvast een nummer voor langdurige zorg

Heeft iemand 24 uur per dag zorg nodig? Via de Wet langdurige zorg (Wlz) krijgt die persoon dan alle zorg die nodig is. Ook als gemoedsbezwaarde kunt u deze zorg krijgen. Er is dan wel een inschrijfnummer nodig van een zorgverzekeraar. Dit noemen we een registratienummer. Wij kunnen dat voor u regelen. Het kost u niets.

  1. Regel eerst uw inschrijving als gemoedsbezwaarde bij de SVB.
    U ontvangt voor elk persoon een ontheffingsverklaring.
  2. Vraag een inschrijfnummer bij ons aan.
    Stuur hiervoor de ontheffingsverklaring(en) naar: relatiebeheer@dechristelijkezorgverzekeraar.nl óf via de post naar: Postbus 444, 2300 AK Leiden.
  3. Met het inschrijfnummer kunt u langdurige zorg regelen.
    U krijgt van ons een bewijs met het inschrijfnummer. Dit kunt u aan een Wlz-organisatie laten zien op het moment dat er zorg nodig is. 

Over geldzaken gesproken ...

Nee. Maar, let op: u betaalt wel vervangende belasting aan de Belastingdienst. Dit bedrag is net zoveel als de premies die u anders zou betalen. Met dit geld bouwt u per gezin een spaartegoed op. Het CAK regelt dit. Uit het spaartegoed kunnen zij een vergoeding geven voor zorgkosten die de basisverzekering vergoedt. Andere zorgkosten betaalt u altijd zelf. Ook goed om te weten: u krijgt geen zorgtoeslag.

Heef u loon, pensioen of een uitkering? Dan houdt de organisatie die uw loon, pensioen of uitkering betaalt de extra belasting in. Zij betalen deze aan de Belastingdienst. Zelfstandig ondernemers betalen de extra belasting direct aan de Belastingdienst. Zij krijgen hiervoor een aanslagformulier.

Meer weten? Kijk op de website van het CAK. Daar leest u ook alle voorwaarden.

Wij geloven dat het samen kan

Voor veel gemoedsbezwaarden voelt verzekeren als een gebrek aan vertrouwen in God. Hij bestuurt alle dingen en voorziet in dat wat wij nodig hebben. Neem je met een zorgverzekering dan zelf de leiding? Of is het juist een middel in Gods hand? Iedereen maakt daarin zijn eigen keuze. Wij geloven dat God ons aan elkaar geeft, tot steun. Samen kun je meer kosten dragen dan alleen. Of je dat nu regelt via een sociaal netwerk, een kerk, of zorgverzekering. Wij geloven dat het samen kan. 

Weer verzekeren? Dat kan op elk moment

U kunt uw inschrijving als gemoedsbezwaarde stoppen op het moment dat u dat wilt. U regelt dit bij de SVB. Zorg wel dat u binnen 4 maanden een zorgverzekering heeft. De datum gaat dan in op de datum dat uw inschrijving als gemoedsbezwaarde stopt. 

Bereken uw premie


Ook interessant