Goede gesprekken over ontspanning

Een onderwerp van ons programma Geloof en gezondheid is ontspanning. Onze levens worden vaak beïnvloed door stress. We moeten op adem komen, maar weten niet altijd hoe. En we maken de onrust erger door te piekeren, emoties uit de weg te gaan en kritisch te zijn op anderen en onszelf. Wat hebben we ontspanning nodig als onrust groeit! Met Daniëlle van de Lagemaat gaan we in gesprek over ontspanning. Doe mee en krijg veel praktische tips om echt tot rust te komen.
Daniëlle van de Lagemaat

Even voorstellen: Daniëlle van de Lagemaat

Daniëlle is psychotherapeut en GZ-psycholoog. Ze houdt ervan om mensen in hun kracht te zetten. Vooral als mensen veel hebben meegemaakt of gebroken zijn, zoekt ze met hen naar hoop, herstel en verbinding. Ook is het haar passie om ingewikkelde psychologische theorieën begrijpelijk te maken. En ervoor te zorgen dat je ze kunt gebruiken in de praktijk. Voor haar klanten, voor collega’s en voor studenten.

Luister naar de podcastserie Goede gesprekken

Tip: Doe je mee met het programma Geloof en gezondheid? Dan krijg je de podcasts vanzelf in je mail.

Goede gesprekken over ontspanning: podcast 1

Het onderwerp is: Ontspannen vanuit stress. We proppen onze levens vaak ontzettend vol. In de tussentijd is het tempo voor veel mensen niet meer bij te benen. En diegenen die het wel lukt, verliezen regelmatig het contact met anderen. Het is dus belangrijk om tot rust te kunnen komen. Daarvoor is moed en kracht om vol te houden nodig. Ontdek waarom haast en stress zo ingewikkeld zijn, en wat je eraan kunt doen.

Goede gesprekken over ontspanning: podcast 2

Het onderwerp is: Op adem komen. Ademhaling is een heel belangrijke bouwsteen om tot rust te komen. Als je snel ademt, staat je lichaam (te) sterk aan. Helaas staan we niet vaak stil bij onze ademhaling. Of denken we bij ademhalingsoefeningen aan zweverige zaken. Onnodig: adem komt regelmatig in de Bijbel terug en goed ademhalen is goed aan te leren. Leer over je ademhaling, en breng het met oefeningen in de praktijk.

Goede gesprekken over ontspanning: podcast 3

Het onderwerp is: Tot jezelf komen. Het klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Eigenlijk gaat het vooral over stoppen met piekeren. En over het leren begrijpen van je emoties. Piekeren is namelijk vaak een manier om niet te hoeven voelen, om controle te houden. Maar emoties zijn nuttig, bijvoorbeeld voor je relaties. Met praktische tips leert Danielle je om ‘goed te voelen’.

Goede gesprekken over ontspanning: podcast 4

Het onderwerp is: Vriendelijk naar jezelf kijken. De meeste mensen zijn goed in het leveren van zelfkritiek. Met begrijpende ogen naar jezelf kijken, zelfcompassie, ligt vaak ingewikkelder. Mensen vinden het aanstellerig, of egoïstisch. Elke dag schieten we tekort in honderdduizend dingen, en toch kun je vriendelijk zijn voor jezelf. Een oordeel hebben is makkelijk, maar meestal betekent het dat je nog niet goed genoeg gekeken hebt. Zelfcompassie is eigenlijk met jezelf omgaan, zoals je met een goede vriend om zou gaan. Ontdek hoe je kunt stoppen met ongezonde zelfkritiek, en kunt werken aan compassie voor jezelf en voor anderen.

De radicale uitbanning van haast

 • John Mark Comer
 • Paperback € 24,99

Bestel De radicale uitbanning van haast

Het nieuwe ademen

 • James Nestor
 • Paperback € 22,99

Bestel Het nieuwe ademen

De kracht van rust

 • Mirjam van der Vegt
 • Paperback € 22,99

Bestel De kracht van rust

Goed voelen

 • Harry van de Pol en Michelle van Dusseldorp
 • Paperback € 34,95

Bestel Goed voelen

Omarm je emoties

 • Ronald J. Frederick
 • Paperback € 29,50

Bestel Omarm je emoties

Goedemorgen, ik hou van jou*

 • Shauna Shapiro
 • Paperback € 20,99

Bestel Goedemorgen, ik hou van jou

* Danielle: ‘Ik adviseer dit boek omdat het boordevol met wetenschap zit over zelfcompassie. En heel toegankelijk en praktisch geschreven is. Het is echter geen christelijk boek.’

Liturgie van het alledaagse

 • Tish Warren
 • Paperback € 19,95

Bestel Liturgie van het alledaagse

Leer ontspannen met de ontspanningsoefeningen

Danielle deelt 5 ontspanningsoefeningen met ons. Luister en doe de oefeningen.

Meer goede gesprekken luisteren?

Eerder maakten we een serie goede gesprekken over ontspanning met Michelle van Dusseldorp en Corrie Kole.