Premarriage en Marriage Course

Joris en Els hadden al jaren verkering. Op een dag vroeg Els: 'Joris, zullen wij gaan trouwen?' 'Nee', zei Joris. En hij leefde nog lang en gelukkig.

Cursussen vanuit christelijke principes om te investeren in je relatie

Een oude buurman van mij vertelde dat hij nooit zou gaan trouwen. De kans was namelijk meer dan 1 op 3 dat zijn huwelijk zou stranden. Vanuit statistieken kunt u zomaar het geloof verliezen in het succes van uw relatie. Goed nieuws: u kunt hier zelf een positieve invloed op hebben. Bijvoorbeeld door het volgen van een relatiecursus. Wij hebben, als De christelijke zorgverzekeraar een vergoeding voor de cursussen (Pre)marriage Course en Houd me vast, vanaf de Mediumpolis. Lees er meer over. 

We kennen allemaal stellen die ervoor hebben gekozen uit elkaar te gaan. Sommigen daarvan geven aan dat ze elkaar zijn verloren. Dat het niet nodig was geweest om uit elkaar te gaan. Anderen geven aan dat er onvoorziene gebeurtenissen in hun leven waren waardoor ze uit elkaar zijn gegroeid. Tot slot ken ik mensen die achteraf aangeven dat ze er eigenlijk nooit samen aan hadden moeten beginnen en dat de twijfel vanaf het begin al wat ongezonde proportie had.

Ik heb een aantal keer de Premarriage Course (PMC) georganiseerd. Deze cursus is gericht op stellen die voornemens zijn te trouwen. Onderwerpen zijn:

 1. Communiceren: Effectief praten en effectief luisteren.
 2. Toewijding: Waarom zou je je aan elkaar verbinden?, tijd doorbrengen met elkaar, verandering in loyaliteit.
 3. Conflicten oplossen: Omgaan met boosheid, verschillen accepteren, financiën, elkaar vergeven.
 4. Liefde levendig houden: Vriendschap ontwikkelen, elkaars behoefte ontdekken, seksualiteit.
 5. Gedeelde doelen & waarden: Wat zijn die doelen en waarden, hoe bouw je een gelijkwaardige relatie op.

Als je van 2 levens 1 wilt maken zijn dit thema's waarop je als stel beweegt. Mijn persoonlijke ervaring is dat samen een leven opbouwen niet vanzelf gaat, ondanks aanwezige liefde en goede wil. Het vraagt om ruimte geven en krijgen, het goed begrijpen van de behoeften van de ander en van jezelf. Niet enkel op het moment waarop (letterlijk) de zon schijnt, maar juist ook in de hectiek en soms storm van het leven. De momenten waarop je eigenlijk al je handen vol hebt aan jezelf.

De PMC helpt om te snappen dat problemen in een relatie niet altijd gaan over goed en fout, gelijk of ongelijk. De ambitie om samen door het leven te gaan brengt vanzelfsprekend spanning met zich mee. Die kun je vermijden, maar dat betekent dat je iets minder samen door het leven gaat.

In een van de cursussen hebben 2 van de 6 stellen besloten om hun voorgenomen huwelijk af te blazen. Ze kwamen tot het besef dat ze te verschillend zijn, maar bovenal het niet op konden brengen elkaar daarin tegemoet te komen. Ze namen een heel pijnlijke beslissing die zelfs voelde als gezichtsverlies. Mijn standpunt ook: wat een geslaagde cursus en wat een moed! Deze stellen hebben de waarheid onder ogen gezien en zichzelf en elkaar misschien wel veel moeiten bespaard. Ik denk dat hier een rol ligt voor ons als familie, vrienden en kerken. Jezus houdt ons keer op keer liefdevol de waarheid voor. Niet om af te wijzen, maar om ons te helpen tot onze bestemming te komen.

- Jos Leijenhorst, directeur De christelijke zorgverzekeraar

Onderwerpen die in de Marriage Course worden besproken, zijn:

 1. Sterke fundamenten leggen: De balans opmaken en tijd maken voor elkaar.
 2. De kunst van communicatie: Praten en luisteren.
 3. Conflicten oplossen: Omgaan met boosheid en elkaars verschillen ontdekken.
 4. De kracht van vergeving: Omgaan met pijn en vergeving.
 5. De impact van familie - verleden en heden: Je kindertijd en gezonde familierelaties.
 6. Goede seks: Vriendschap en seksualiteit.
 7. Liefde in actie: 5 talen van de liefde.

Premarriage Course

De Premarriage Course behandelt onderwerpen waar ieder stel mee te maken krijgt. De cursus helpt om beter naar jezelf, je partner en jullie relatie te kijken. En om je daarmee voor te bereiden op jullie huwelijk. De cursus duurt 5 bijeenkomsten, of soms 1 weekend. Eerst eet je met de groep en krijg je een inleiding op het thema. Daarna ga je in gesprek met je partner. Je doet dit dus echt samen.

Marriage Course

De Marriage Course helpt stellen om hun huwelijk sterker te maken. Stellen van alle leeftijden kunnen meedoen. De cursus duurt 7 bijeenkomsten. U begint met een romantisch diner voor 2. Erna krijgt u een inleiding op het thema. Daarna gaat u samen in gesprek met uw partner, met hulp van een werkboek. U doet dit dus echt samen. De Marriage Course voelt echt als een avondje uit.

De cursussen gaan uit van christelijke principes

De Premarriage Course en de Marriage Course zijn, net als Alpha, ontwikkeld in de Londense kerk Holy Trinity Brompton. De cursussen gaan uit van christelijke principes. Maar zowel christelijke als niet-christelijke stellen zijn welkom. De cursussen zijn interessant voor iedereen die wil trouwen, samenwoont of getrouwd is. 

De christelijke zorgverzekeraar heeft een vergoeding vanaf de Mediumpolis

Wij hebben een vergoeding voor de (Pre)marriage Course vanaf de Mediumpolis. Heeft u geen vergoeding? Dan betaalt u de kosten zelf. Denk hierbij aan de kosten voor een werkboekje, de kosten voor het eten en soms een bijdrage voor de huur van de locatie.


Ook interessant