Bevolkingsonderzoek darmkanker

In januari 2014 ging het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker van start. Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke 2 jaar een uitnodiging om ontlasting in te leveren. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen. Of in een beginnende fase worden ontdekt en behandeld. Hierdoor is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Het RIVM regelt het bevolkingsonderzoek

Het RIVM heeft 5 screeningsorganisaties uitgezocht die het onderzoek uitvoeren. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM. Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Bloed in uw ontlasting is niet altijd goed zichtbaar. Daarom laat de screeningsorganisatie in uw regio een klein beetje van uw ontlasting in een laboratorium onderzoeken. Heeft u het buisje met ontlasting teruggestuurd? Dan ontvangt u binnen 2 weken de uitslag via de post.

Uitgebreide informatie vindt u op de website van het RIVM.

De uitslag: goed of niet goed?

De uitslag is goed

Is de uitslag goed? Dan is verder onderzoek niet nodig. U hoeft dan ook niets te doen. U krijgt over 2 jaar opnieuw een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u op dat moment ouder dan 75 jaar? Dan krijgt u geen nieuwe uitnodiging.

De uitslag is niet goed

Maakt u zich niet direct ongerust. De test laat niet zien of u kanker heeft. Wel kan bloed in de ontlasting te maken hebben met darmkanker of poliepen. Poliepen kunnen een voorstadium van darmkanker zijn. Het bloed kan ook komen van aambeien of andere klachten. Bij darmkanker of poliepen is verder onderzoek nodig. Wordt u verder onderzocht? Dan krijgt u van de screeningsorganisatie in uw regio een uitnodiging voor een intakegesprek.

Vergelijk en vind een zorgverlener die past bij uw wensen

Is de uitslag van het bevolkingsonderzoek niet goed? Dan ontvangt een uitnodiging voor een intakegesprek en een kijkonderzoek (coloscopie) in het ziekenhuis. Controleer of dit ziekenhuis waar u de afspraak heeft, ook afspraken heeft met De christelijke zorgverzekeraar. Alleen dan vergoeden wij het vervolgonderzoek helemaal. U betaalt het wettelijk eigen risico.

Naar de Zorggids

Checklist coloscopie

Krijgt u een dikke darmonderzoek? En weet u nog niet wat dit onderzoek betekent? Wij hebben een checklist gemaakt. U kunt zich goed voorbereiden met onze checklist.

Kwaliteitsinformatie coloscopie

Bekijk de uitslag van de kwaliteit van dikke darmonderzoeken van 7 ziekenhuizen.

Zorgcoach

Als u een vervolgonderzoek krijgt, maakt de screeningsorganisatie een afspraak voor u bij een ziekenhuis. Controleer of dit ziekenhuis afspraken met ons heeft. Als dat niet het geval is, belt u De christelijke | Zorgcoach. De Zorgcoach zoekt samen met u naar een ziekenhuis waar wij wel afspraken mee hebben.