Voorkeursbeleid geneesmiddelen

Om uw zorgpremie zo laag mogelijk te houden, maken wij als zorgverzekeraar afspraken met fabrikanten van medicijnen.

Meerdere fabrikanten maken dezelfde medicijnen met dezelfde werkzame stof

Er zijn daardoor verschillende merken, met verschillende doosjes maar met precies dezelfde medicijnen. Toch rekenen fabrikanten er vaak een andere prijs voor.

Wij vergoeden het medicijn met de beste prijs

Dit noemen we het preferentiebeleid of voorkeursbeleid. We maken met fabrikanten afspraken over de prijs en dat de medicijnen goed leverbaar zijn. Met wie we afspraken hebben gemaakt en over welke medicijnen, vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf ). Wilt u toch een ander merk medicijn? Dan betaalt u het medicijn zelf. Benieuwd naar de voorwaarden van de vergoeding? Bekijk dan de vergoeding geneesmiddelen.

Misschien krijgt u door ons beleid een ander merk dan u gewend bent

Dan houdt u dat merk tot 1 januari 2025. Die afspraak hebben we met uw apotheek gemaakt.

Wisselen van merk is veilig

Als een fabrikant een nieuw medicijn ontwikkelt, dan krijgt die fabrikant 10 jaar de tijd om de ontwikkelkosten terug te verdienen. De fabrikant heeft in die tijd het alleenrecht (patent) om het middel te produceren en te verkopen. Daarna mogen ook andere fabrikanten het medicijn maken. De overheid controleert streng of het ‘gekopieerde’ medicijn net zo goed werkt als het origineel en ook veilig is. Pas dan mogen patiënten het gebruiken.

Onze afspraken leveren u voordeel op

Doordat wij -en ook andere zorgverzekeraars- een voorkeursbeleid voeren op geneesmiddelen die door meerdere leveranciers worden aangeboden, besparen we ieder jaar zo’n 600 miljoen euro aan zorgkosten. Zonder dit soort afspraken zou de premie voor de zorgverzekering veel hoger zijn dan deze nu is. En voor de medicijnen die minder kosten, betaalt u zelf ook minder eigen risico. Het is dus echt de moeite waard!

Uitzonderingen

Wij vergoeden dan van onze lijst met preferente geneesmiddelen alleen de merken die we als voorkeur hebben aangewezen. Check dus of het merk en geneesmiddel op de lijst staan. Bij een apotheek waar wij geen contract mee hebben, krijgt u minder vergoed. En wist u dat u bij niet-gecontracteerde apotheken eerst zelf het bedrag moet voorschieten?

Vindt uw arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig voor uw behandeling? Dan is er sprake van een medische noodzaak. U krijgt dan een ander merk vergoed dan wij als voorkeur hebben aangegeven. Uw arts schrijft de medische noodzaak op het recept. De apotheker toetst of de medische noodzaak klopt. Als uw apotheek het ermee eens is, wordt uw geneesmiddel vergoed.

Geen zorgen. Uw apotheek regelt dan hetzelfde medicijn van een andere fabrikant. Dit wordt natuurlijk door ons vergoed.