10 tips bij scheiding

Met het programma ‘Zorgen voor elkaar’ willen wij u helpen om aan een sterke relatie te werken. Zodat u samen door moeilijke tijden in een huwelijk heen komt. Toch kan de uitkomst soms anders zijn. Ook dan willen we tips en hulp bieden. En helpen om er voor elkaar zijn.

Lees de tips

1. Praat over uw scheiding en problemen

Neem een familielid of goede vriend of vriendin in vertrouwen. Praat ook met mensen die zelf een scheiding meemaakten. Vaak kunnen zij u tips geven en hulp aanbieden. 

2. Schrijf uw gevoel en emoties per dag op

Door uw gevoel en emoties op te schrijven, maakt u uw hoofd een beetje leeg. Het helpt bij uw verwerking. En maakt duidelijk waar u mee worstelt.

3. Schrijf de vragen die u wilt stellen op

Schrijf op wat u aan uw advocaat, mediator of ex-partner wilt vragen. Zo voorkomt u dat u vragen vergeet.

4. Vraag hulp aan een mediator bij het regelen van uw scheiding

Een mediator helpt bij het maken van afspraken over de verdeling van geld en goederen. En bij het maken van afspraken over de kinderen.

5. Vraag of u het gesprek met de advocaat of mediator mag opnemen

Bij een scheiding heeft u te maken met veel emoties. Het gebeurt vaak dat u niet alles onthoudt wat er wordt gezegd. Met uw mobiele telefoon kunt u een gesprek opnemen en later terugluisteren. Vraag hiervoor toestemming aan uw gesprekspartner(s).

6. Ga wandelen, fietsen of sporten

Bewegen is goed om stress te verminderen. Maak een vast schema, dat geeft u een doel. Als u zich er aan houdt, levert uw prestatie vaak een goed gevoel op.

7. Doe dingen die u een beter gevoel opleveren

Voorkom dat u zich eenzaam voelt of binnen blijft. Omring u met positieve mensen. Neem uitnodigingen aan en sla hulp niet af. Blijf uzelf goed verzorgen en eet gezond.

8. Geef ruimte aan uw emoties en neem tijd voor de verwerking

Net zoals bij rouw kent de verwerking van een scheiding verschillende fases, zoals: ontkenning, boosheid, onderhandeling, depressie, aanvaarding en zingeving.

9. Zoek hulp bij de verwerking van uw scheiding

Psychosociale hulp heeft als doel om u te begeleiden om zaken weer op een rij te zetten. Daarvoor maakt u dan samen met een zorgverlener een plan. Wij kunnen u helpen bij het vinden van een christelijke zorgverlener.

10. Schakel hulp in voor uw kind(eren)

Lees de 10 tips bij scheiding met kinderen.